Veel verzuim- of re-integratiegesprekken gaan over klachten en ziekte. Ziekte is immers de grond waarvoor uw werknemer mag verzuimen. Uw werknemer zal u daarom willen uitleggen waarom hij (of zij) niet kan werken. En waarschijnlijk wilt u uw werknemer ook uw aandacht geven en hiernaar willen luisteren. Echter, als u zich dan op basis van deze informatie vervolgens zelf een oordeel gaat vormen over de mogelijkheden en beperkingen van uw werknemer, gaat het mis.
Vroeg of laat komt u dan terecht in de situatie dat u merkt dat u voorstellen doet voor passend werk en dat uw werknemer aangeeft dat dat niet lukt vanwege klachten en ziekte. Zo komen dan werk en gezondheid tegenover elkaar te staan, waarbij uw werknemer de boodschap afgeeft:
Wanneer u uw werknemer dan aanspreekt op zijn (of haar) gedrag en het niet nemen van verantwoordelijkheid haalt u uw werknemer misschien over de streep om toch maar te gaan werken. Dat succes is echter van korte duur, want het gaat niet van harte. Mensen willen wel veranderen maar niet veranderd worden. Reëele kans dat de houding van uw werknemer naar u en het werk verandert. U zit samen in de medicaliseer-valkuil:
En uw werknemer praat met collega’s. Als de medicaliseer-valkuil vaker voorkomt en meer werknemers deze druk van hun werkgever ervaren, ontdekken zij samen een antwoord op deze druk:
Het team begrijpt en accepteert deze argumenten juist wel of juist niet. En tegen de tijd dat uw werknemer gaat beginnen met re-integreren heeft uw werknemer geen positieve binding meer met het werk.
Het vergt veel van een werkgever om uit deze valkuil te blijven. Traditionele verzuimmodellen waar werknemers op hun gedrag worden aangesproken werken daarom alleen in organisaties die al een bedrijfscultuur hebben met bevlogen werknemers. Daar gaan gesprekken niet over klachten en ziekte maar over het kunnen oppakken van rollen privé en in het werk. De meeste organisaties hebben echter een minder bevlogen bedrijfscultuur en dan ontstaan vroeg of laat problemen.
In sommige sectoren waaronder de zorg scoren werknemers hoog op verantwoordelijkheidsgevoel. Dit verantwoordelijheidsgevoel wordt wel eens geduid als bevlogenheid. Als dit verantwoordelijkheidsgevoel echter wordt gevonden bij werknemers die tegen beter weten in aan hun eigen grenzen voorbijgaan en gaan klagen, is er geen sprake van bevlogenheid maar van workaholisme. Dat is een voorbode voor de medicaliseer-valkuil en vastlopend verzuimmodel. Een andere uiting van een vastlopend verzuimmodel is dat externe organisaties moeten worden ingeschakeld om een Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) op te stellen. Deze organisaties hebben het op dit moment erg druk en lange wachtlijsten. Mocht ook u werknemers op een van deze wachtlijsten hebben staan, dan hebben wij goed nieuws voor u. Met Werk Is Positief voorkomt u de medicaliseer-valkuil.
Natuurlijk kunt u van ons verwachten dat wij
Let op: Als u klikt op een van de onderstaande links verlaat u onze website.