werk is positief

ArboPoli nodigt u uit tot een andere verzuimaanpak: Werk Is Positief. Deze aanpak kenmerkt zich door positieve aandacht voor werk: Ziekte is er. Laten we het hebben over hoe werk nu positief kan zijn. Medewerker, werkgever en bedrijfsarts werken daarbij samen. Met de focus op gewenst gedrag van alle betrokkenen.

Dit is een andere aanpak dan het medisch model van belasting-belastbaarheid. Bij die aanpak wordt een oplossing gezocht voor het probleem en een nieuwe balans nagestreefd. Dit is ook een andere aanpak dan het eigenregiemodel want ook daar wordt een oplossing gezocht voor het probleem. Het probleem wordt dan gedefinieerd als ongewenst gedrag van de medewerker. De verzuimaanpak Werk Is Positief focust niet op het probleem maar op de positieve effecten van het werk.

Werk Is Positief is ontwikkeld door ArboPoli. En sinds 2008 zet ArboPoli Werk Is Positief in bij haar klanten. De resultaten bij onze klanten:

  • Door Werk Is Positief in te zetten in combinatie met kernanalyses werden knelpunten op tactisch en operationeel niveau voor het eerst sinds jaren concreet en bespreekbaar. Andere arbodiensten en bedrijfsartsen waren er met de traditionele verzuimmodellen niet uitgekomen. Daarom waren wij ook gevraagd.
  • Door Werk Is Positief in te zetten in combinatie met sociaal-medisch overleg volgens het actie-onderzoek-model (SMO-A) werd het voor leidinggevenden normaal om elkaar te bevragen op de overwegingen bij hun handelen en om van elkaar te willen leren. Voor velen een eye-opener!
  • Na een periode van voorbereiding zakte het verzuim vanaf de start met Werk Is Positief binnen 3 maanden met 25%.
  • Medewerkers ervaren de verzuimbegeleiding als zeer positief en geven ons een gemiddelde rapportcijfer van 8,00 (score tussen 0 en 10).
 

Natuurlijk kunt u van ons verwachten dat wij:

 
Achtergrondinformatie over positieve effecten van werk: